Recepten

{

Maak kennis met de unieke smaaksensatie van Polderlam. Lamsvlees dat is grootgebracht door de natuur zelf. 100% Natuurlijk en 100% smaak.

Lamsbout plak met Hasselback aardappelen

Haal het vlees uit de skinverpakking en laat het een half uur “ademen” en op temperatuur komen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 lamsbout plakken (of 500 gram)
  • zonnebloemolie
  • 1 pakje roomboter
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • bosje verse rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes trostomaat
  • olijfolie
  • 8 vastkokende aardappels

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200°C. Gebruik vastkokende aardappels van ongeveer gelijke grootte. Boen de aardappels onder stromend water goed schoon. Leg ze op een snijplank tussen 2 pollepels. Snij ze met een scherp mes in tot op de pollepel (± halve centimeter van de bodem van de aardappel). Maak hele dunne plakjes, maar zorg dat de bodem aan elkaar blijft. Wrijf het zeezout tussen de inkepingen. Doe de aardappels in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Rooster de aardappels 40 minuten. Haal de schaal uit de oven en bedruip de aardappels met een beetje olijfolie. Schik een paar takjes rozemarijn tussen de aardappels en verdeel een klein klontje roomboter over de aardappels. Draai de oventemperatuur terug tot 160°C. Plaats nu ook de trostomaatjes in de oven. Leg ze aan het takje in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie en zeezout. Bak de tomaatjes de laatste 20 minuten met de aardappels mee. Dan zijn de Hasselback aardappels krokant van buiten en zacht van binnen.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt een klont boter met een scheut zonnebloemolie. Dep de lamsboutplakken droog met keukenpapier en snij op enkele plaatsen het vetrandje in. Wrijf het vlees aan beide zijden in met wat zeezout en gemalen zwarte peper. Stop in iedere ruimte een plakje knoflook met een takje rozemarijn. Bak het lamsvlees eerst goed aan op één zijde; hou het vlees een beetje in beweging met een tang. Daarna herhalen aan de andere zijde. Braad het vlees ± in 5 minuten mooi rosé. Plaats de lamsbout plakken op een warm bord en dek dit af met aluminiumfolie. Laat het lamsvlees ± 5 minuten rusten alvorens aan te snijden.

TIP: Stop de aardappelschijfjes voor het bereiden vol met verse knoflook schijfjes.

Print